2017. augusztus 5., szombat

Wild wild west 1.

Három hetes utazásra indultunk, főként nemzeti parkokat célba véve. Az út első, jelentős részét repülővel tettük meg, megspórolva így kétszer két nap (oda s vissza) szín tiszta autózást. Lesz még részünk így is elégben. A következő 3 hétben törekszünk napi absztraktok közzétételére, inkább több képpel mint szöveggel, csak ipadet hoztunk, így nem megy egyszerűen a szerkesztés ill. hiányzik pár betű.
Denverböl indultunk a körútra. Ma 471 mérföldet tettünk meg. A következő 3 éjszakát Hot spring-ben (South-Dakota) egy KOA kemping fa házikójában töltjük. A sátor a repülővel nem kompatibilis.
Első megállónk Agata fossil beds volt, ahol 19-21 millió éves fossziliákat találtak tulajdonképpen tömegsírban egymás hegyén-hátán. A száraz időszakban, mikor a ivó helyek közelében már mindent lelegeltek az állatok választaniuk kellett, hogy a víz közelében maradnak vagy eltávolodnak újabb legelni valóért. A vizet választották és így a finom iszapban hűsölve éhen haltak. Az iszapban pedig jól konzerválódtak csontjaik. 30 féle emlős nyomait találták meg itt, közülük 3 csak itt fordult elő.
Végül csak a kiállítást néztük meg, mert a hangsúlyozott csörgőkígyó előfordulás Gerdát nagyon megrémítette és különben is hátra volt még 170 mérföld.
Innen a Mount Rushmore nemzeti kegyhelyhez indultunk tovább, ahol 4 kedvelt elnök fejét faragták a hegyoldalba. Eredetileg derékig tervezték a szobrokat, végül a II. VH félbevágta a munkálatokat, így csak a fejek készültek el. Még jó hogy nem alulról kezdték a faragást...
Mount Rushmore nagyon szép vidékre épült, mai normáinkkal azonnal népszavazást kezdenénk a megépítése ellen. Különösen, ha hozzávesszük, hogy az sziú indiánok szent helye volt, amit a fehérek  a korábban megkötött szerződéssel ellentétben elözönlöttek, amikor aranyarat fedeztek fel a vidéken. De ha nem vagyunk mindenen kákát keresők, akkor leginkább vicces hogy ez minek, ill. el kell ismerni hogy a 14 év amit az építésével töltöttek, az reálisan hangzik...

Colorado, Denvertől északra.


Agate fossil beds, University és Carnegie hegyek, a lelőhelyek.



A kölcsön Chevrolet Traverse valahol Nebraskában.



Mount Rushmore






3 megjegyzés:

  1. Még jó, hogy Gerda eltántorított benneteket a csörgő kígyók közeléből.
    Okos vagy Gerdus!

    VálaszTörlés
  2. Még jó, hogy Gerda eltérített benneteket a csörgő kígyók közeléből.
    Okos vagy Gerdus!

    VálaszTörlés