2017. augusztus 12., szombat

WWW6: az első bölény kiütések

Cooke city 4 mérföldre van az észak-keleti kaputól az np területén kívül. Ennek köszönhetően este és reggel egy 30 mérföldes szakaszon kell átautózni, ami egy bölényektől hemzsegő völgy. Így a buffalo jam része lett életünknek.
Reggel kilenckor a Mammoth Hot Spring-nél volt ranger vezetés amely bemutatta az ott található sokféle képződményt (picit hajaz Egerszalókra), ezért korán keltünk és türelmetlenkedtünk a bölényekkel a völgyben. A körbevezetést egy Kentucky-ból származó önkéntes tartotta, a csoportban volt egy geológiában jártas és egy mikrobiológus is, úgyhogy mindenre kiterjedő beszélgetéseket hallottunk a jelenségekről.
Mammoth hot springs



A sárga részeken termofil baktériumok élnek.





A ranger program után is még bóklásztunk egy keveset a hőforrások között, majd megnéztünk egy filmet a Mammoth Clinique-en arról, hogy pár évvel ezelőtt az elk (bizonytalanok vagyunk a magyar nevében, latinul Cervus elaphus) állomány miért csappant meg. Nagyon érdekes kutatás tárta fel a rejtélyt: a 80-as évek közepén betelepítettek halat engedély nélkül a Yellowstone tóba, ami erősen megtizedelte a helyi pisztráng állományt, így a mackók tavaszi ébredésük után nem tudtak elég halat enni, és kénytelenek voltak az étrendünkbe több elk borjat berakni. Azóta a folyamatot sikerült kordába terelni, és az elk állomány is kezd "ébredezni". A klinikán sikerült egyébként 160 dolcsiért igazolást szerezni, hogy a doktornőnek fogalma sincs arról, hogy milyen kiütések vannak Gerdus hátán....
Megnyugodva, hogy az elk gidáknak újra több esélyük van, ill. hogy Gerdusnak sincs komolyabb baja, továbbindultunk a Norris Geysir medencéhez, ahol több kiépített utat is körbejártunk gejzírek, sárkatlanok, szelelők (?) között.







Szuper hely, elég jót sétáltunk és gyönyörködtünk a színekben.
Hazavezető úton ismét találkoztunk a bölényekkel, kicsit a "finn öröme és a hókotrós" történet jutott eszembe, szeretem én is a bölényeket, de lassan elég belőlük.


2 megjegyzés:

  1. Sziasztok. Csodás az írás és az egész Yellowstone! Az elk=jávorszarvas, olyan nagy lapátokat hord a fején. lat: Alces alces. A Cervus elaphus a gímszarvas, eurázsiai és afrikai faj. Ott inkább jávorszarvasnak kell lenni. :) Öreg tanárnőtök

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tanárnőnk (az öreg honnan jött, ezt tényleg nem értem!?!)
    Szerintem a finnek zavartak össze minket, mert ott se helyesen használták az elk kifejezést. Határozottan emlékszem az elk- test kifejezésre, amikor a Mercedes A osztálya felborult a magyarul jávorszarvas tesztnek hivott próbán, és aminek köszönhető a különböző menetstabilizáló rendszerek (esp) elterjedése. Mivel a kiállított példányok, és ábrák alapján az biztos hogy az elk nem jávorszarvas, ezért összeszedtem ezeket, bár forrásként csak az internetet tudom megjeleníteni, remélem megbízható valamennyire:
    Alces alces - Jávorszarvas - moose
    Rangifer tarandus - rénszarvas - reindeer
    Cervus canadensis - vapiti - elk, wapiti
    Cervus elaphus - gímszarvas - red deer
    És sajnos jávorszarvast csak egyszer láttunk az autóból utazás közben (Hanga vette észre...). Ma elhagytuk a hegyeket, csak másfél hét múlva érünk esélyes vidékre.
    I & fam

    VálaszTörlés