2017. augusztus 11., péntek

WWW5: az első a nemzeti parkok közül.

Cody a Yellowstone park közvetlen közelében található, így reggel izgatottan ültünk kocsiba, hogy mihamarabb beérjünk a várva várt np-ba.

A bejáratnál ismét bevetettük a 4th grade card-unkat. Minden negyedikesnek lehetősége van regisztrálni a nemzeti parkok honlapján, és utána az egész családja ingyen hajthat be a np-okba. Csak Ágostont kell prezentáljuk mindig a bejáratnál, így aztán vigyázni kell rá, nehogy elveszítsük. Előszór egy látogató központba mentünk, ahol meghallgattunk egy előadást arról, merre milyen állatok élnek, hogy kell viselkedni ha sárga rigót látunk, vagy éppen egy grizli medvét. Ez utóbbira kicsit több időt szentelt a ranger néni, különös tekintettel arra, hogy más taktikát kell alkalmazni a fekete medvével szemben és mást a grizlivel szemben. Akit érdekel, kérésre leírom. A legfontosabb mondanivaló, hogy melyik állattól mekkora távolságot kell tartani, pl. medvéktől 6,3 iskolabusznyit, azaz 100 yardot, vagyis 91 métert.
Mert azt mindenki tudja, hogy egy iskolabusz mekkora. 
Felvértezve a szükséges információkkal továbbindultunk a Mud Vulcanos-hoz. Itt is mindenféle kibugyogás van, amelyek komplex élményt nyújtanak: szemünk, fülünk és orrunk is egyaránt kiveszi részét az érkező információ feldolgozásából. Ha valakinek van lehetősége, gyorsan tegyen oda egy tojást főni, hogy legyen némi illat a lenti videohoz... A Yellowstone-ban észlelhető vulkáni működés leírásába most nem bonyolódnék bele, nagyon érdekes dolgok, tessék utána olvasni.

A sár vulkán.


A területen sétálva egyszer csak kisebb tömegbe értünk és meglepetésünkre a gyalogösvényen komótosan egy bölény csorda vonult át, egész pontosan legelgette át magát. A ranger okítását felidézve, kb. 25 yardra odamentünk az állatokhoz, tényleg hatalmasok! Szintén az előadáson hallottuk, hogy képes 4 lépés alatt 25 mph-ra gyorsulni, ill. álló helyzetből 6 láb magasra ugrani, elég komoly eredmények egy egy tonnás állattól.
Kié is a turistaút?
Miután odébb billegtek a bölények, mi is befejeztük sétánkat, és továbbhajtottunk a Grand Canyon of the Yellowstone-hoz , ahol rengetegen voltak, nem véletlenül.
Hömpölyög a tömeg a kilátóhoz.


Hogy honnan a fantáziadús Yellowstone elnevezés talán itt látszik jól.

És tényleg ott voltunk!
Ezután lassan de biztosan megeredt az eső és olykor jégdarabokkal dúsítva egy termetes zuhét kaptunk, ami egész estig kitartott rövid megszakításokkal. Az úton még kétszer belefutottunk úton átkelő bölénycsordákba, amiket még szenvedélyesen próbáltunk megörökíteni, de mindenképpen jókat szórakoztunk rajtuk.
Hullafáradtan értunk Cooke Citybe, ahol a következő 3 éjszakát töltjük.
Bölények mindenhol.


Ez a "buffalo jam".







1 megjegyzés:

  1. Én annyira kíváncsi vagyok, hogy mit kell tennem, ha grizzlyvel és mit, ha egy másik medvével találkozom. Zsuzsika, szupera blog is, meg a helyek is, nagyon vagányul csináljátok. Puszi

    VálaszTörlés