2017. augusztus 7., hétfő

WWW 2 - Badlands NP.

A Badlands Nemzeti Parkot nem a szokásos úton közelítettük meg, hanem délről kerülve a déli kapun keresztül. Így egy igazán járatlan, murvás úton autóztunk egy jókora darabot, amin turista, de mondhatjuk hogy ember, nem sokat jár. Ennek legékesebb példája, hogy pont éppen kászálódtam be az autóba amikor autóval találkoztunk, mire ő lelassított és megkérdezte hogy minden rendben van-e. ...
Buffalo Gap központja.


Belépés Badlands-be: nevét a telepesektől kapta, mivel használhatatlan földje van, de az indiánok is dakotának hívták, ami ugyanezt jelenti.





Badlans np felderítését egy olyan autós kitérővel kezdtük, amire csak nagy hasmagasságú és 4 kerék meghajtású autóval lehet behajtani. Végre értelmet nyert az autó választásom a kölcsönzőben... Az út az egyik fennsíkra vitt fel, és igazi dűnés homokos út várt ránk fent, nemkicsi autónk fenekét sajna így is sikerült megsimizni olykor...
A következö napirendi pont az egyik scenic road-on való végigautózás volt, és mi tagadás egyre sűrűbben álltunk meg fényképezgetni. A np egyik jellegzetessége, hogy sok állatot lehet itt látni. Nagyon örültem, hogy ez beigazolódott: a nap során láttunk bölényt, préri kutyát, antilopot, és még olyat is amit nem szerettünk volna.




Gerda ugyanis az előző napi felirat óta csörgőkígyó lázban égett, és csak nagyon nehezen tudtuk meggyőzni hogy itt nincs kígyó, mivel nincs kiírva. Az egyik séta során sajnos újra belefutottunk egy vigyázz a kígyókkal táblába, de addigra elfogadhatóvá vált az a nézet, hogy a kígyó nem szereti a sok embert, így itt nincs kígyó... Hát van.... De Gerda  -velem ellentétben - megnyugodott, én viszont annál kevésbé, ugyanis egy viszonylag sűrűn járt járda mellett volt.



A np déli kapujánál található látogatóközpontban Gerda és Ágoston kaptak egy-egy füzetet, aminek feladatait megoldva junior ranger-ekké válhatnak. Egész nap lelkesen néztük az állatokat, a fosszíliákat, és mire a fő látogató központban a kiállítást is megnéztük, elegendő feladat elkészült, hogy G és Á junior ranger-é érjen, és le tehesse az esküt, amivel a Badland jr-évé váltak. Mivel ezzel kitűző is jár ezért van némi motiváció a következő np-okra is, mivel ez a program minden np-ban működik.

Délutan pár ösvényen sétálgattunk, ill. az egyiken picit meg is áztunk, aminek köszönhetően nagyon sebesen értünk az autóhoz. A kőzet illetve a talaj víz hatására meglehetősen csúszóssá válik ezért igyekeznünk is kellett ha egyik szakadékba se akartunk becsúszni.
Ez a száraz krónikája a napnak, amit nem érdemes leírni, hogy egész nap szájtátva jártunk és gyönyörködtünk a természeti szépségben. Ezt talán pár kép illusztrálja...









1 megjegyzés: