2017. augusztus 23., szerda

WWW 18: Mesa Verde

Fárad az iPad is, így csak nagyon rövid beszámoló következik. Elöször csak képekre gondoltam, de mivel a Mesa Verde NP annyira tetszett, így engednem kell az erőszaknak.
Page-ből a Monument valley-t érintve autóztunk ide, aholis áthaladtunk a minden cowboy filmek díszletén.

A képen ha nehezen is, de látható a Navajok idén szolgálatba állított 27MW teljesítményü PV naperômüve

Monument valley.

Hogy melyik bokorból ugranak elö az iskolások az rejtély.
Szép völgy, de a fasorban sincs a Mesa Verde-i attrakcióval. Itt ugyanis egy i. sz. után 400 és 1300 között élő nép nyomait lehet megtekinteni, és legfőbb különlegességük, hogy a sziklafalakba építkeztek. A terület 2000 m felett található, az évi átlagos csapadék mennyiség 200 mm, és szeptembertől májusig előfordulhat fagy, vagyis messze nem egy Kárpát medence, ha mezőgazdasággal akar az ember foglalkozni.
Az itt élők mégis felépítették civilizációjukat, építettek maguknak földbe süllyesztett házakat (pit) a fennsíkon, és egészen hajmeresztő, homokkő tömbökből készült épületeket a sziklákba.
A volt középiskolai tanárból lett ranger szenzációs túravezetönk volt.

Mesa verde.





A 13. század végén a túlnépesedés miatt kényszerültek elvándorolni az egyik feltételezés szerint, de ekkoriban volt egy súlyos aszály is, így lehet hogy e kettő együtt eredményezte az elvándorlást.
A sziklaperemeken több település is látható, és vezetett túra keretében kettő is meglátogatható, ha a közelben jártok mindenképpen nézzétek meg!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése