2017. augusztus 8., kedd

WWW 3. - Lakoták földjén

A mai napra egy újabb nemzeti park jutott: a Wind Cave NP. A barlang jelenleg felfedezett hossza 147 mérföld, ami a becslések szerint a teljes barlangrendszer 5%-át teszi ki. De a barlang különlegessége nem a hossza, hanem a benne található boxwork elnevezésű kőtani alakzat. Ez kb. 300 millió évvel ezelőtti tengeri üledékből keletkezik (újraolvasva megdöbbentem magam optimizmusától is...), jellegzetes formájáról kapta elnevezését. A földön található boxwork mintegy 95%-a ebben a barlangban van.
A barlangtúra szép volt és érdekes is. A túravezetö lakota indián volt, így igazán hiteles volt, amikor elmondta nekünk a lakoták származásának (szellemvilágból erre a világra való "költözésük") történetét, amit egy törzsi öregtöl hallott gyerekként. Számukra ez a barlang szent hely, itt a kapu a szellemvilág felé.

Boxwork.
A ranger sokszor kiemelte, hogy a nemzeti parkok a nemzeti identitás fontos részét képezik, és nem csak természeti csodák, hanem a hozzájuk kapcsolódó történetek által a történelmük emlékhelyei. Ő maga, amikor nem ranger-kedik, akkor a doktoriján dolgozik, amely az np-ok és törzsi kultúrák kapcsolatát vizsgálja.
A gyerkőcök ismét elvégezték a junior ranger "iskolát", így egy újabb kitűzővel gazdagodtak, és ismét megfogadták, hogy vigyáznak a természetre és folyamatosan tanulnak, okosodnak.
A barlang után a Needle Highway-re mentünk ahol gyönyörű sziklák között autóztunk, nagyságrendileg 325 ezer motorossal együtt. Mint utólag kiderült épp most volt a vidéken egy motoros rally, és erre érkeznek ezrivel a motorosok. Egészen durva hosszú, tömött sorokban dübörögve végig a hegyi szerpentineken. A korábbi napokban is megfigyeltük, hogy bármerre járunk rengeteg motorossal találkozunk, akik egy elég jellegzetes szubkultúrát képviselnek.







Az utolsó állomásunk a Crazy Horse Monument, ami egy újabb érdekes koncepció, és néha elbizonytalanodtam hogy ez az Indiánnak állít emléket, vagy pedig annak az őrült fazonnak, aki nekiállt egyedül egy hegyből kifaragni egy lovas szobrot az ikonikus indián tiszteletére kb. 80 évvel ezelőtt. A szobor gigantikus lesz, kb. egy Gellért-hegynyi. Egyenlőre a fej van készen 60 év elteltével. A koncepció fontos része, hogy semmiféle állami vagy szövetségi támogatást nem fogadnak el, kizárólag adományokból épül, ill. praktikusan bontódik ki a hegyből, valamint a szoborral párhuzamosan egyetemet is alapítottak az indiánok részére.




1 megjegyzés:

  1. . Sziasztok, csodálatos helyeken jártok. Örülök, hogy hallottam rólatok.
    Puszi:
    A.

    VálaszTörlés