2016. június 27., hétfő

Ball's Bluff-i csata

1861. október 21-én Virginiaban zajlott a csata amely a polgárháború korai csatái közé tartozik, és messze nem a legnagyobbak közé.
Bár mindkét fél rengeteg hibát vétett, a csata az északiak csúfos vereségével végződött, kb. 250 fő áldozattal, 250 fő sérülttel és 500 hadifogollyal, szemben a déliek 160 fős veszteségével. Egy északi szenátor is életét vesztette a csatában. Az északiak ezután hozták létre a vesztes csaták kivizsgálására a Joint Committee on the Conduct of War-t (Nem tudom szépen lefordítani, de mivel parlamenti bizottság nevekben otthon se szűkölködünk, biztos talál magának egy jó megoldást mindenki; egy figyelemre méltó feldolgozása a bizottság kérdésnek található itt).

Ez a csata elevenedett meg számunkra a múlt hétvégén Cornwell's  Turkeyville mellett reenactoroknak köszönhetően. Ők azok, akik korabeli ruhákba, felszerelésbe öltöznek, és eljátszák a csatát. De nem csak a csatát, hanem rendes tábort vernek, és úgy is élnek két-három napig, mint annak idején. A tábor nyitott, így bárki odasétálhat, körbenézhet, és szinte sértés ha nem kérdez az ember. Egy óvatlan kérdés viszont beláthatatlan következményekkel járhat, én pár bácsit végighallgattam, és  visszasírtam a chicagoi hajón hallgatott idegenvezetőt, no nem a sebesség, hanem az akcentusok miatt. Amikor megérkeztünk könnyű volt felismerni, hogy ez már bizony nem a fiatalok hobbija sajnos.

A tábori kovács, aki éppen ágyúcső tisztogatót készített, amilyet utána láttunk munkában is.

Az északiak egy sátra, már üresen mert csatázni ment a lakója.

A déliek tüzérei odaballagnak az ágyúikhoz.

A déliek serege masírozik a harcmezőre a sátortáborból.


A nézősereg , majdnem voltunk annyian mint a reenactorok. De be is vallották, hogy ezt maguknak csinálják.

A narrátor, aki közvetítette a történéseket.

Számomra nem tűnt nagyon logikusnak hogy miért ilyen sorokba állva lövöldöztek, de biztos rengeteg időt töltenek azzal, hogy utánajárjanak a kérdésnek miként is zajlottak ezek a csaták, mi volt a harcmodor.

Egy déli tüzért kérdeztünk, 2-4 mérföldre is ellőttek az ilyen agyúval, és egy jó tüzér egy hordót el tudott találni, és a déliek voltak természetesen a jó tüzérek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése